Ακμή

Ακμή-δερματολόγος

Η ακμή είναι πολύ συχνή πάθηση που προσβάλλει κυρίως τους εφήβους αλλά μπορεί να εμφανίζεται και αργότερα σε ενήλικες. Εμφανίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες κυρίως στο πρόσωπο , πλάτη και στήθος .Συνήθως οι ηπιότερες μορφές ακμής εμφανίζονται στην εφηβεία και διαρκούν 4 η 5 χρόνια περίπου αλλά Πολλές φορές η διάρκεια ξεπερνά τα 10-15 χρόνια και σπανιότατα τα 40-50 χρόνια.

Υπάρχουν 4 κυρίως παράγοντες υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της ακμής :

 • Αυξημένη παραγωγή σμήγματος.
 • Διαταραχή της κερατινοποίησης του τριχοσμηγματογόνου θυλακίου.
 • Αυξημένη παροχή του βακτηρίου P. ACNES.
 • Φλεγμονή.
 • Η ακμή εμφανίζεται με διάφορες μορφές, όπως φλεγμονώδεις φαγέσωρες ( ανοικτοί και ζεστοί), φλεγμονώδεις με βλατίδες και φλύκταινες, βαθιές φλεγμονώδεις μάζες, όπως κύστεις. Σε σοβαρή φλεγμονώδη ακμή υπάρχει πάντα η περίπτωση σχηματισμού ουλών. Οι ουλές μπορεί να είναι ατροφικές, υπερτροφικές ή και χειλοειδή. Συνήθως παρατηρείται έξαρση της ακμής πριν την έμμηνο ρύση, την έντονη εφίδρωση, το στρες, τη διατροφή.

  Θεραπεία

  Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ακμής, την αποτυχία των προηγουμένων αγωγών, την ηλικία του ασθενή, ακόμη και την επίδραση στην ψυχολογία του ασθενή. Έτσι μπορεί να επιλεγεί τοπική θεραπεία με κρέμες, αντιβίωση από το στόμα ή με χάπια ισοτρετινοίνης.

  Παράλληλα με την τοπική θεραπεία βοήθεια στην ακμή προσφέρει η διάνοιξη των φαγέσορων, τα χημικά peels και η μικροδερμοαπόξεση. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής ότι η βελτίωση της ακμής με την τοπική αγωγή ή και ακόμη με τη χρήση αντιβιοτικών από το στόμα είναι σταδιακή και αρχιζει να φαίνεται μετά τον πρώτο μήνα έναρξης της αγωγής, και βελτιώνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες.

  Σε σοβαρή ακμή, όπου υπάρχει και ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών η θεραπεία με ισοτρετινοίνη από το στόμα προσφέρει εξαιρετικό αποτέλεσμα και πιο μόνιμο. Η ισοτρετινοίνη μπορεί να δοθεί και σε ηπιότερες μορφές ακμής, που σε προηγούμενες θεραπείες υποτροπιάζουν και σε ηλικίες άνω των 12 ετών.