Ψωρίαση

ψωρίαση-δερματολόγος

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική πάθηση κατά την οποία τα δερματικά κύτταρα αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται παχιές, λευκές ή κόκκινες κηλίδες. Συνήθως τα δερματικά κύτταρα αναπτύσσονται σταδιακά και αποβάλλονται (ξεφλουδίζουν) από τον οργανισμό κάθε 4 εβδομάδες περίπου. Καθώς συμβαίνει αυτό, νέα κύτταρα σχηματίζονται για να αντικαταστήσουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος όταν αυτά αποβάλλονται. Όταν ένα άτομο έχει προσβληθεί από ψωρίαση, νέα δερματικά κύτταρα κινούνται γρήγορα προς την επιφάνεια του δέρματος σε ημέρες αντί για εβδομάδες. Αυτό δίνει την όψη ενός παχύ κομματιού δέρματος, ή αλλιώς της «πλάκας».

Οι πλάκες ποικίλουν σε μέγεθος και πιο συχνά εμφανίζονται στα γόνατα, τους αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη. Η ψωρίαση ορισμένες φορές μπορεί να εξαπλωθεί και να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία αναφέρεται ως ψωριασική αρθρίτιδα. Το 10-15 % των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση είναι πιο συχνή στους ενήλικες, αλλά μπορεί να επηρεάσει ακόμα και παιδιά. Η ακριβής αιτία της ψωρίασης είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερβάλλει, προκαλώντας φλεγμονή και απολέπιση του δέρματος .

Θεραπεία:

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή μόνιμη θεραπεία για την ψωρίαση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές. O ειδικός δερματολόγος θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια μέθοδος είναι καλύτερη για εσάς. Η θεραπεία έχει στόχο την επιβράδυνση της ταχείας ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος και τη μείωση της φλεγμονής.

Τοπική φαρμακευτική αγωγή:

Η θεραπεία για την ήπια ψωρίαση, ή μόνο μερικών σημείων της, αντιμετωπίζεται συνήθως με μη συνταγογραφούμενες κρέμες, αλοιφές και λοσιόν που κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο. Η ήπια ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαμπουάν και έλαια. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ή όταν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αποτυγχάνουν, φάρμακα τοπικής χρήσης όπως παράγωγα της βιταμίνης D, κορτικοστεροειδή, ανθραλίνη ή ρετινοειδή μπορούν να συνταγογραφηθούν.

Φωτοθεραπεία:

Μια άλλη διαθέσιμη θεραπεία για την ψωρίαση που επηρεάζει λιγότερο από το 20% του σώματος, είναι φωτοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της φωτοθεραπείας, οι πληγείσες περιοχές εκτίθενται για σύντομο χρονικό διάστημα σε έντονη υπεριώδη ακτινοβολία Α ή Β φωτός (UVA, UVB). Η θεραπεία UVB ολοκληρώνρται 3 φορές την εβδομάδα, και όταν εφαρμόζεται σε συνδυασμό με φάρμακα, όπως το calcipotriene, είναι αρκετά αποτελεσματική. Η θεραπεία Psoralen και UVA (PUVA) συνδυάζει την έκθεση σε ένα θάλαμο φωτός UVA με το φάρμακο που ονομάζεται psoralen για τη θεραπεία της ψωρίασης. Θα πρέπει να συμπληρώνεται για πολλές εβδομάδες πριν τα συμπτώματα βελτιωθούν, αλλά τα αποτελέσματα είναι γενικά καλύτερα από εκείνα της θεραπείας UVB. Ωστόσο, η θεραπεία UVB παραμένει ασφαλέστερη.

Φαρμακευτική Αγωγή από το στόμα:

Όταν τα φάρμακα τοπικής χρήσης και η φωτοθεραπεία δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, τότε μπορεί να συνταγογραφηθεί φαρμακευτική αγωγή από του στόματος. Μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή, ή κυκλοσπορίνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψωρίασης. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, όπως η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ηπατική ή νεφρική βλάβη, γι αυτό και συνήθως συστήνονται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Βιολογικές Θεραπείες:

Οι Βιολογικές θεραπείες είναι βιολογικά φαρμακευτικά προϊόντα παρόμοια με τις πρωτεϊνες που παράγονται στο σώμα. Εμποδίζουν την επιβλαβή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος που προκαλεί την ψωρίαση. Οι βιολογικές θεραπέιες χρησιμοποιούνται γενικά από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλη θεραπεία. Γενικα, είναι εξίσου αποτελεσματικές όσο άλλες φαρμακευτικές αγωγές από το στόμα, αλλά μπορεί να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Παρόλα αυτά, η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χρήσης βιολογικών θεραπειών είναι άγνωστη. Ως εκ τούτου, για τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία όλη τους τη ζωή, ο δερματολόγος πιθανώς θα συστήσει στροφή ή αλλαγή της θεραπείας ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρόληψη:

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόληψης της ψωρίασης, αλλά μπορείτε να μειώσετε τα ξεσπάσματα και να βελτιώσετε τα συμπτώματα, τηρώντας τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

  • Κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
  • Αποφεύγετε το υπερβολικό κρύο ή το ξηρό κλίμα. Ο κρύος καιρός μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της ψωρίασης, ενώ μερικές φορές η θερμότητα και η υγρασία μπορεί να τα βελτιώσει.
  • Αποφεύγετε το ξύσιμο, ή το πείραγμα του δέρματος.
  • Αποφεύγετε τις λοιμώξεις. Ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό ιδίως, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ψωρίασης ξαφνικά, ειδικά στα παιδιά.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, και μην καπνίζετε. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαψη των συμπτωμάτων, και το κάπνισμα μπορεί να κάνει πιο σοβαρή τη κατάσταση της ψωρίασης, ή να κάνει τα συμπτώματα να διαρκούν περισσότερο.